Bijbelse kerkstatistiek

“Heer, zijn er maar weinigen die worden gered?” De kerk wordt kleiner, er zitten zondags steeds minder mensen in, gebouwen sluiten en worden herbestemd. Zal de kerk al maar kleiner worden? Er zijn al deskundigen die voorspellen dat de kerk op den duur zal verdwijnen. Er zijn heel wat opiniemakers die zeggen dat de kerk geen toekomst heeft, dat ze een rudiment uit het verleden is, dat niet past in de cultuur van vandaag. Er zijn zo veel mensen die zeggen dat het geloof ze niets meer zegt en dat ze aan de kerk geen boodschap hebben.

Er mogen dan in andere delen van de wereld groeiende kerken zijn. Maar dat zijn dan maar al te vaak lawaaikerken, waar het welvaartsevangelie wordt verkondigd en leiders pronken met een vette buik en glimlach en Mercedessen om dat evangelie kracht bij te zetten ten koste van armen in de slums. Dat is onder bevolkingsgroepen die geen deel hebben aan de globaliserende dynamiek. Maar mensen van deze tijd keren de kerk de rug toe of kennen haar niet eens.

Heer, dat kan toch zo niet langer? Moeten we geen missionaire actie ondernemen, nieuwe evangelisatie, om de kerk weer wat groter te maken? Hoe kunnen we uw boodschap weer relevant maken voor mensen van deze tijd?

Zevenduizend

Als je je daar druk over maakt, kon je je wel eens lelijk vergissen! “Doe alle moeite om door de smalle deur naar binnen te gaan…” Over dat geringe aantal kerkgangers hoef je je niet zo druk te maken. Wacht maar, straks staan ze in groten getale voor de deur te dringen! “…Want velen, zeg ik jullie, zullen proberen naar binnen te gaan… maar er niet in slagen.”

De statistiek van de Bijbel is anders dan de onze. Dezelfde begrippen komen er in voor, dat wel. Veel, weinig. “Tel de sterren, als je dat kunt. Zo zal het ook zijn met jouw nakomelingen.” En ook: “Maar Ik zal er in Israël zevenduizend overlaten, allen die de knieën niet gebogen hebben voor de Baäl” (HSV). Zevenduizend! Dat was toch nog heel wat meer dan Elia dacht, die meende dat hij alleen was overgebleven. Niet het resultaat van een volkstelling. Maar zeven (heilig) duizend (vol). Elia zag ze niet – een ‘onzichtbare kerk’. Maar ze waren zichtbaar, zegt de Heer: terwijl anderen knielden, bleven zij rechtop staan, al was het maar thuis.

Percentage

Door heel de Bijbel heen is er sprake van de rest, het overblijfsel. In onderscheid van de grote massa. Inderdaad, je zult treuren over afhakers, over meelopers die afhaken als het begint te waaien. Maar toch, er is toekomst: “Wat er nog van de schapen over is, zal ik bijeenbrengen uit alle landen waarheen ik ze verjaagd heb. Ik breng ze terug naar hun weide, ze zullen vruchtbaar zijn en in aantal toenemen.” Een enkele keer horen we zelfs iets wat aan een percentage doet denken: “Ik zal één van jullie uit elke stad nemen en twee van jullie uit elke familie, en jullie naar Sion brengen.”

Tenslotte, in het boek Openbaring, horen we van de twee getuigen, die uiteindelijk ook nog gedood worden. Maar datzelfde boek heeft het ook over “een onafzienbare menigte, die niet te tellen was, uit alle landen en volken, van elke stam en taal.”

Zal het meevallen, of tegen? Is het glas halfvol of halfleeg? Daar gaat het over in de godsdienstsociologie, kort geleden nog weer op het symposium ‘Ontkerkelijking, nou en…?’ Maar bij al die cijfers van kerklidmaatschap en kerkbezoek, en al die bezorgde geluiden en oproepen tot actie, hoor je nooit deze taal: “Doe alle moeite om door de smalle deur naar binnen te gaan…” Staan we liever als waarnemers langs de kant? En gaan we er daarbij stilzwijgend van uit dat het met onszelf wel goed zit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee