Homo’s bestaan niet

Homo’s bestaan niet. Zeker niet in de christelijke gemeente. Hij is een aardige vent, die je zondags altijd ziet en op de Bijbelstudie. Hij heeft een leuke baan waar hij een redelijk inkomen mee verdient. Hij kan samen met mij genieten van een mooi concert en we hebben met elkaar plezier op een feestje. Hij leefde intens mee toen mijn vader ziek was. En we waren allemaal blij toen hij een prijs won. Kortom, hij is een mens net als wij. Alleen, ik hield van een meisje en heb nu een gezin; hij voelt zich sterk tot mannen aangetrokken, ook fysiek. Er zijn ook mensen die geen van beide hebben.

In de tweede plaats: een aanleiding in de discussie was of iemand die in een homoseksuele relatie samenleeft op de lijst van een politieke partij kan staan. Maar hoe zit het dan met iemand die ongetrouwd samenwoont in een relatie van man en vrouw? Met iemand die bij z’n vrouw weggegaan is en nu met een nieuwe vriendin uitgaat? Met iemand die een proces aan z’n broek heeft wegens fraude? Met iemand die al jaren ruzie heeft met een medebroeder in de kerkenraad, ze kijken elkaar niet aan en hij verwerpt elke bemiddelingspoging?

Vrienden

En dan: stel dat de Bijbel homoseksuele relaties duidelijk verbiedt. Is daarmee dan alles gezegd? Nee, dan begint het pas. Het gesprek. De omgang met elkaar, het gewone gemeenteleven, het onderling meeleven, de gezelligheid waar ik het net over had. Daar heeft hij, als man alleen, extra behoefte aan. Dan komt het erop aan dat hij niet beschouwd wordt als een apart geval, maar gewaardeerd wordt als mens, als broeder. Dan komt het aan op vrienden, waar hij altijd welkom is en hij spelletjes kan doen en lol kan hebben met de kinderen. En dan kan hij, als zij naar bed zijn, misschien ook eens praten over wat hem dwars zit; hij voelt zich vrij en begrepen (hoewel z’n vrienden, de man en vrouw, niet kunnen voelen wat hij voelt).

Dan komt het erop aan dat hij een dominee heeft, en een ouderling, die hem begeleiden en steunen in zijn moeite; die hem trouw opzoeken. Dan heeft hij het nodig dat hij het er ook eens uit kan gooien, hoe eenzaam hij zich kan voelen als zelfs mensen in de gemeente met een boog om hem heen lopen en alleen maar in discussies op internet hem kunnen laten voelen dat hij van de verkeerde kant is. Kortom, hij moet, net als wij, van genade leven, van een Heer die ook zijn herder is.

21-4-11. Ook gepubliceerd op de website habakuk.nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee