Vaders en profeten

De Britse premier Cameron haalde fel uit naar vaders die hun gezin in de steek laten. “Ze zouden behandeld moeten worden als dronkenlappen achter het stuur.”

We wennen er langzamerhand wel aan dat de taal van het publieke debat verruwt, maar dit zijn we toch niet gewend: dat dergelijke taal gebezigd wordt voor zo’n conservatief, burgerlijk onderwerp.

Maar zijn we het niet heimelijk met de inhoud eens? Alleen, we durven het niet te zeggen. We durven het niet eens te vinden.

Glijmiddel

Wij willen immers niet meedoen met de verruwing van het debat. Wij willen fatsoenlijk zijn. We weten wel dat onze christelijke meningen en overtuigingen vandaag in onze omgeving niet veel instemming en waardering zullen ontmoeten. En daarom moeten we veel glijmiddel gebruiken om met onze gesprekspartners althans ‘on speaking terms’ te blijven.

We zeggen wel vaak dat de kerk profetisch moet spreken. Maar in de praktijk moeten we van de ongezouten taal van de profeten niet veel hebben. Dat is meer iets voor extreme dominees in Amerika.

Durf

Maar bovendien: er zitten zulke vaders in de kerk. Te veel. En die willen we niet van ons vervreemden. Misschien hebben we ze wel een keer tijdelijk onder tucht gezet, hooguit. Maar aan de andere kant durven we niet te oordelen als een echtpaar in de gemeente gaat scheiden. Zeker, principieel vinden we het verkeerd. Maar wat doe je er tegen? Als ze verder trouw naar de kerk blijven gaan… Er worden zelfs voor tweede huwelijken van gescheiden mensen kerkelijke plechtigheden georganiseerd. Want je kunt toch niet zeggen dat ze het geloof vaarwel gezegd hebben. En als je ze niet voorzichtig aanpakt en ze een beetje ontziet, onttrekken ze zich en gaan ze naar een andere kerk. Of helemaal niet meer.

Cameron durft! Tja, hij is premier van Engeland – een hoge positie! Zoiemand kan het zich veroorloven. Predikant vinden we niet zo’n hoge positie meer. De gemeente niet, en de man op de preekstoel voelt het zelf ook niet meer zo. Hij kan zich niet de profetenmantel omhangen…!

Toch goed – denken we stiekem – dat iemand het gezegd heeft.

14-7-11

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee