Antirookverzekering

Roken is dodelijk! Het brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe! Het kan longkanker en hartklachten veroorzaken! In de wachtrij voor de kassa bij de supermarkt dood ik vaak de tijd met het lezen van deze opschriften op pakjes sigaretten. Er zijn heel treffende bij. Die uitroeptekens staan er niet achter, maar die vul ik automatisch aan. We zijn de jaren door overstelpt met informatie over de schadelijkheid van roken. Ik ben er diep, diep van doordrongen.

Mensen die van het roken af willen, moeten daarvoor alle mogelijkheden krijgen!

Je kunt toch gewoon stoppen, als je dat wilt? vraag ik wel eens. En ja, dat blijkt inderdaad te kunnen: er zijn mensen die dat doen. Niet een paar dagen vanaf 1 januari of de dag na een examen, maar echt definitief.

Maar blijkbaar kan niet iedereen dat. Roken is een verslaving. Er zijn verslaafden die zich daarvoor schamen. Nou, die moeten geholpen worden! Een ontwenningskliniek heet in het Engels een ‘rehab’: eerherstel!

Cursus

Nu gaat de vergoeding voor de antirookcursus geschrapt worden. Wat zegt u: antirookcursus? Dat is toch iets wat je op scholen doet, om jongeren ervan af te houden om met roken te beginnen? Of om ze op de gevaren van het roken te wijzen?

Nou nee, bedoeld is eerder een ontwenningskuur.

O, zeg dat dan. En die vergoeding, wie betaalde dat dan? Waar gaat die uit geschrapt worden?

Uit het basispakket van de zorgverzekering.

Nu zijn we er. Wij zijn dus allemaal verplicht verzekerd voor een rookontwenningskuur. En dat gaat nu veranderen.

Tja. Niet-rokers zijn verplicht verzekerd voor een rookontwenningskuur. Dat vind ik zacht gezegd ook wel een beetje vreemd. De huidige regering bezuinigt met de botte bijl, maar deze bezuiniging heeft mijn sympathie. Eigen verantwoordelijkheid! De regering kan er toch niets aan doen dat mensen zijn gaan roken? Die ontmoedigt dat toch juist?

Pasje

Ik weet best een paar alternatieven. Eén. De rookontwenningskuur kan bekostigd worden uit de accijns op tabak. Dat lijkt me logisch. Waar gaat die accijns momenteel heen? Naar het gat in de bodem van de schatkist zeker?

Twee. Elke roker zou, direct als hij of zij begint, een verplichte rookontwenningskuurverzekering moeten afsluiten. Daar zou een goed signaal van uitgaan: ben je gek, straks wil je er weer van af, en daar is dan geld voor nodig! Rokers moeten op straat en in rookcafés gecontroleerd kunnen worden op het bezit van zo’n polis. Laat je pasje zien! Zo’n systeem kost geld, maar dat moeten rokers er maar voor over hebben.

Button

En dan nog een paar aanvullende maatregelen. Drie. Tabakswaren mogen niet meer zichtbaar in supermarkten worden uitgestald. Dat is vast wel eens geopperd, samen met allerlei andere suggesties, maar verworpen dank zij de tabakslobby. Daarom:

Vier. Alle tabakslobbyisten in het Kamergebouw en het Europees Parlement moeten verplicht een button dragen waar een bijna uitgedrukte, nog smeulende peuk op staat, zo vies mogelijk. En anders een foto van een rokerslong. Zij moeten gestigmatiseerd worden als mensen die iets onfatsoenlijks doen. Als ze met hun lobbywerk willen stoppen, moet er een ‘rehab’-mogelijkheid voor ze zijn. Hij is een man, die het laten kan!

7-7-2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee