Over Piet Houtman

OVER MIJ (‘CURRICULUM VITAE’)

LinkedIn    nl.linkedin.com/pub/piet-houtman/23/709/156/
Twitter                                  https://twitter.com/piethoutman
Facebook            https://www.facebook.com/piet.houtman

Persoonlijke notities over mijn vorming als gelovige en als lid van de kerk
zijn te vinden in dit blogartikel:
http://piethoutman.net/getroffen/de-kerk-is-mijn-moeder/

Opgegroeid in de Randstad (1952-69)

Ik ben geboren in Amsterdam (1952). Later woonden we in Den Haag. Ik ging naar het Gereformeerd Lyceum Rotterdam (GSR, nu Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad) en haalde daar in 1969 mijn diploma gymnasium-Alpha (-A).

Studie theologie, predikantschap, gezin

Daarna heb ik theologie gestudeerd aan de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKv) in Kampen (nu Universiteit: TUK). In 1976 deed ik kandidaatsexamen.

In 1977 werd ik beroepbaar gesteld en in mei van het jaar daarop begon ik als predikant in Soest en Baarn, toen een combinatie van twee gemeenten. In die tijd heb ik ook een jaar Bijbelkennis gedoceerd aan de Gereformeerde Sociale Academie in Zwolle (later opgegaan in de Gereformeerde Hogeschool, nu Viaa).

In 1983 ging ik naar Leiden. In 1985 deed ik doctoraal examen met als hoofdvak Ambtelijke Vakken (‘Diaconiologische vakken’; nu Praktische Theologie). Mijn scriptie ging over ‘Studievereniging en gespreksgroep’.

In mijn Leidse tijd leerde ik Saskia Alkema kennen (weduwe van Frans Klaasse). In november 1993 zijn we getrouwd.

In 1994 gingen we naar de kerk van Twijzel-Kollumerzwaag (nu Twijzel). In de tijd dat we daar woonden zijn onze beide kinderen geboren: Tabita (1999) en Ludger (2002).

Verdere functies

Van 2000 tot 2003 heb ik enkele uren per week pastoraat gedoceerd in Zwolle, eerst aan de Reformatorische Hogeschool (RHZ), daarna aan de Gereformeerde Hogeschool (GH, nu Viaa). Verder was ik tot 2003 enkele jaren lid van het landelijk deputaatschap Kerkelijke Eenheid. In 2002 was ik afgevaardigde op de Generale Synode van Zuidhorn. Na het volgen van een training voor mentor van een beginnende predikant heb ik dat mentoraat een keer uitgeoefend, gedurende twee jaar. Ook maakte ik een paar jaar deel uit van de redactie van De Reformatie, waarin ik af en toe schreef. Een aantal van die artikelen staan op deze website.

India (2003-2008)

In 2003 zijn we als gezin naar India verhuisd, naar Dehra Dun, een stad 250 km ten noorden van Delhi, waar de bergen beginnen die oplopen naar de Himalaya. Ik was uitgezonden door De Verre Naasten en doceerde theologie aan het Presbyterian Theological Seminary (PTS). Ik was lid van de ‘faculty’, de dagelijkse leiding. De faculty ontwikkelde het curriculum en werkte in subgroepen aan een upgrading. Verder gaf dit orgaan leiding aan het dagelijks leven op de campus. Ik was voorzitter van het ‘Spiritual Life Committee’, dat voor het seminarie de ‘worship’ regelde. Ook was ik als ‘academic advisor’ persoonlijk begeleider van enkele studenten.

Mijn vakken omvatten Bijbelse vakken (profeten, brieven van Paulus), verscheidene onderdelen van de dogmatiek of systematische theologie en ethiek. Verder ontwikkelde ik een module heilshistorisch preken (‘Redemptive-Historical Preaching’).

Onze kinderen gingen naar een Indiase christelijke school. Een indruk van ons leven en onze belevenissen in India geven mijn ‘Brieven uit India’, die op deze website geplaatst zijn.

In 2008 kreeg ik geen visum meer en moesten we voortijdig en tegen onze zin terug verhuizen naar Nederland. In de periode dat ik wachtte op een visum schreef ik, als uitwerking van de laatstgenoemde module, het boek ‘This Is Your God!’ : Preaching Biblical History. Het werd uitgegeven door de ISPCK in Delhi in 2010.

Terug in Nederland

We wilden liever niet meer terug in de pastorie. Ontwikkelingen in het predikantschap in de GKv waren een van de redenen. Wel ga ik nog regelmatig – gemiddeld elke zondag twee keer – voor in kerkdiensten, op uitnodiging van ‘preekvoorzieners. Ik hoop dat te blijven doen, want dat werk past bijzonder bij mij, zoals ik ook uit de reacties merk.

Ik volgde de cursus ‘Journalistiek voor Academici’ aan het CCJ (Centrum voor Communicatie en Journalistiek), de voormalige (eerste) School voor Journalistiek, die onderdeel was geworden van de Hogeschool van Utrecht. Dit is een volledige beroepsopleiding voor de schrijvende pers. Ik behaalde het certificaat in 2011 en liep stage bij het Nederlands Dagblad.

In 2010 heb ik enkele weken gedoceerd aan het Mukhanyo Theological College in KwaMhlanga, Zuid-Afrika. Ik gaf er o.a. een module over de leer van de Heilige Geest. In 2013 was ik enkele weken waarnemend predikant bij de Middle East Reformed Fellowship in Larnaca, Cyprus.

De laatste tijd zijn verscheidene publicaties van mijn hand verschenen – allemaal in het voorjaar van 2014 – :

  • Boek: Het Christendom in begrijpelijke taal. Z.pl.: i-publish, 2014.
  • Boek: Verbondenheid is kostbaar. Haarlemmermeer: Woord en Wereld, 2014.
  • Bijbelstudieschetsen ‘God en onze euro’s’ (over omgaan met geld). Zwolle: Bijbelstudiebond, 2014.

Verder houd ik op deze website een blog bij, waarin ik nu eens reageer op de actualiteit, dan weer eigen inzichten naar voren breng: http://piethoutman.net/ .

Werkzoekend

Intussen zoek ik werk. Allerlei werk; liefst als schrijver en tekstschrijver, maar ik sta ook open voor  ander behoorlijk werk dat ik kan. Mijn profiel staat op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pub/piet-houtman/23/709/156 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee