Wending naar de kerk?

Er schijnt een ‘wending naar de kerk’ gaande te zijn. Daarvan getuigt het boek ‘Oefenplaatsen’, waar Koert van Bekkum in het ND van 16 juni een commentaar over schreef. Het nieuwe kerkidee zou een antwoord zijn op de secularisatie waar we allemaal schuldig aan zijn. Het zou onze christelijke vreemdelingschap weer serieus nemen. De kerk volgens het nieuwe model is karaktervormend.

Theologen die het idee debiteren baren opzien en heten zelfs tegendraads. Mij lijkt het eerder dat ze het wiel opnieuw uitvinden.

Er is een stroming van kerkelijk leven in Nederland die al lang en tot op vandaag zo’n karaktervormende oefenplaats is. Het ND kent dat milieu: het is er vanouds thuis. Christenen zijn er van de ene generatie op de andere gevormd, door opvoeding en onderwijs, in geloof, trouw, inzet voor het grotere geheel en zelfverloochening. Deze kerkelijke traditie heeft sinds de negentiende eeuw door haar minderheidspositie de vreemdelingschap in de praktijk beleefd.

Deze kerk is al enkele decennia niet zo sterk in de publiciteit. Maar naast enthousiaste verhalen over een nieuwe uitvinding van het wiel mag ze best eens in het zonnetje gezet worden.

Dat we allemaal schuldig zouden zijn aan de secularisatie, mag als uiting van ootmoed respectabel zijn, maar historisch gezien is het een onverantwoorde generalisatie. Er waren er ook zevenduizend die niet voor Baäl geknield hebben.

30-6-2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee