Spiritualiteit in de wereld

Bij het woord spiritualiteit kijken we naar binnen. Wat gaat er in ons om? Vaak vinden we het nodig om daarvoor afstand te nemen van de wereld en de drukte. Dat was al zo bij de eerste monniken, en ook wij protestanten spreken van ‘stille tijd’.

De monniken ontdekten al gauw dat het met elkaar beter ging. Maar dan nog leefden ze met elkaar teruggetrokken uit de wereld. En veel ‘praise’-samenkomsten vandaag hebben de gordijnen naar de wereld dicht.

Afzondering

Is dat nu bij uitstek spiritualiteit, of geestelijk leven? Kun je vooral in de afzondering Gods stem horen?

Voor mij is spiritualiteit gericht op de wereld. Het is iets van mensen die midden in de wereld staan. Spiritualiteit gericht op de drie-enige God, de Heer van hemel en aarde.

Rondlopend

Dat werd voor mij steeds helderder terwijl ik mijn boek ‘This Is Your God!’ : Preaching Biblical History schreef. Een heilshistorische spiritualiteit, gericht op God die de wereld schiep, en er nu over regeert, en er in Christus mee onderweg is naar het einddoel. Spiritualiteit onder de blauwe hemelkoepel.

Zo’n spiritualiteit leeft niet alleen in de stilte en de afzondering, maar ook midden in het lawaai van de wereld. Die wordt wel voortdurend gevoed vanuit de Bijbel; maar die trekt zich daar niet het liefst mee terug in een hoekje. De twee getuigen van Openbaring 11 zijn als kandelaars zelf ook de olijfbomen: ze hebben permanent olie, de Geest in zich, zodat ze voortdurend licht geven. Als zodanig treden ze op op het plein van de grote stad.

Rondlopend op straat, je bukkend waar nodig, kijkend, luisterend en tastend, herken je je Heer, zoals Hij kijkt en werkt. Je doorziet mensen, straten, scholen en ziekenhuizen, tot op Hem.

Verontwaardiging

Zo’n spiritualiteit omvat niet alleen blijdschap, maar ook verontwaardiging over veel wat mensen in de wereld doen; wat door Paulus heen ging toen hij in Athene rondliep. Die omvat medelijden met mensen die zijn als schapen die geen herder hebben. Die brengt niet alleen hulde aan God, maar kent ook walging. Die voelt niet alleen warme liefde voor de Heiland, maar ook eerbiedig ontzag voor Hem die komt met zijn oordeel, ja, ontzetting soms daarover.

Agressie

Die gaat niet alleen onverstoorbaar door te midden van secularisatie en ontkerkelijking, maar omvat ook dadendrang, een gezonde agressie om er tegenaan te gaan en waar mogelijk een bijdrage te leveren aan ombuiging en verbetering. De spiritualiteit van de bouwvakker en de parlementariër.

Tenslotte is spiritualiteit niet alleen gerícht op God, en op Christus. In een goede spiritualiteit vertonen wij ook het beeld van Christus. In zijn liefde, zijn medelijden en verontwaardiging. Door het evangelie ontvankelijk te lezen worden we vernieuwd naar zijn beeld, zoals Hij in de wereld optrad.

3-2-2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee