De zwijgende meerderheid

Er wordt veel geklaagd in de kerk. Dat de kerkdienst de jeugd niet aanspreekt met haar starre vormen en traditionele muziek; en dat er maar wordt geëxperimenteerd en de eerbiedige stijl verloren gaat. Dat er geen leiders zijn die zeggen waar het op staat en welke kant het op moet; en dat de persoonlijke christelijke vrijheid wordt beknot. Dat gevoelens niet worden erkend en ontzien; en dat een therapeutisch Godsbeeld overheersend is geworden. Dat er geen ruimte is voor verschil in opvatting; en dat de oude leer niet wordt gehandhaafd. Dat er geruzied wordt om kleinigheden; en dat het allemaal maar vrijheid blijheid is. Starre conservatieven klagen, en wilde progressieven klagen – veelal over elkaar. En verwende consumenten klagen over beide en eisen ‘niet goed, geld terug’. Er wordt gezeurd en gezogen, en de ambtsdrager die daar niet mee weet om te gaan kan beter ontheffing of losmaking vragen. Het is het schrikbeeld voor de zendeling die terugkomt in de kerkgemeenschap die hem uitzond.

Er is veel kritiek op diezelfde kerk. Dat er zoveel gezeurd wordt, en conflicten over bijzaken hoog oplopen. Dat ze introvert is en zich verteert in inwendig gekrakeel. Dat het werk van de Geest en de liefde ontbreekt. Dat ze haar beste krachten opbrandt en dat er tenslotte niemand meer zal zijn die de kar wil trekken. Dat er geen werfkracht van uitgaat. Dat ze geen voeling heeft met de wereld om zich heen. Dat zo’n kerk ten dode opgeschreven is.

Maar er zijn ook mensen die je weinig hoort in zulke discussies. Ze luisteren wel naar die sprekers; ze lezen hun schrijfsels in bladen en blogs. Je ziet ze niet altijd overal, en als ze er zijn staan ze niet vaak achter de microfoon. Ze zijn op de hoogte van wat er gaande is. Maar ze kiezen niet makkelijk partij. Ze hebben verdriet over de harde woorden. Ze vinden hun eigen mening niet zo belangrijk. Ze weten vaak ook niet zo goed hoe het moet: de problemen zijn ingewikkeld. Ze houden wel van de kerk. Ze spreken geen grote woorden, maar zetten zich ervoor in omdat ze geloven dat het de kerk van Christus is. Terwijl de anderen hun standpunten tegenover elkaar duidelijk op papier zetten, laten zij zich inschakelen om een zeskamp te organiseren en pannenkoeken te bakken om de onderlinge band in de gemeenschap der heiligen te versterken. Vooruit jongens, kom, niet bij de pakken neerzitten, we hebben zoveel met elkaar, laten we dat dankbaar beleven! Bij alle zorg over wat de leiders aan het doen zijn, respecteren ze ze wel om hun ambt, en ze beseffen dat dat moeilijk is. Toen ze jong waren moesten ze naar catechisatie en deden hun best om er wat van te maken. Veel van wat ze er leerden staat ze niet helder meer voor ogen, maar er is een neerslag van achtergebleven van eerbied en toewijding. Dat proberen ze hun kinderen voor te leven en aan ze over te brengen. Veel van hun tijd en energie gaat in hun gezin zitten, want ze zijn dankbaar voor de christelijke opvoeding die ze zelf van hun ouders kregen: door Gods genade draagt dat vrucht. Als ze eens uitgedaagd worden om op papier te zetten wat God in hun leven betekent, krijg je hartverwarmende getuigenissen – die ze niet hardop in een grote kring zullen uiten.

De zwijgende meerderheid? Het lijkt alsof ze op de achtergrond blijven – ‘de stillen in den lande’, heette dat vroeger. Maar je hoort ze als de gemeente zingt! Dat bemoedigende woord, soms ook zacht corrigerend, dat hoor jij niet; dat blijft tussen hen en die ene ander. Maar moet je ze horen als ze uit de Bijbel lezen. Levend, met hun eigen jongere stem, maar met diezelfde eerbied als hun ouders en grootouders. Ze bidden in stilte, maar Vader hoort ze.

Voor Hem doet het er niet toe of ze een meerderheid of een minderheid zijn. Hij weet wie Hem toebehoren, en het is een groot aantal.

De ambtsdrager die ze opzoekt – op een avond dat er geen vergadering is –, wordt het warm om het hart. Hier doe ik het voor, denkt hij, voor deze mensen! Meteen corrigeert hij zichzelf: het gaat om allemaal. Maar: dit zijn de steunpilaren. Al gelden ze misschien niet als zodanig. Hier is duidelijk de Geest aan het werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee