Wij gaan niet naar de hemel. Het is andersom

Wij gaan niet naar de hemel. Het is andersom: de Heer Jezus komt hier. Met zijn voeten op de grond. Kijk niet naar boven, kijk om je heen: hier komt Hij. In de straat, op het plein. Tussen de parkeerplaats en de ingang van het bedrijf, en van het ziekenhuis. Op de Champs Elysées en op het Rode Plein. Op het knooppunt Ridderkerk en in het Syrische vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië. Ja, goed, kijk naar boven, en volg Hem dan met je ogen naar beneden: Hij komt hier! Zoals de leerlingen Hem hebben zien gaan, zullen wij Hem zien komen.Komst2

Hij heeft het zelf gezegd: Ik kom. Zoals het al van tevoren honderd keer weerkaatste in het Oude Testament: Hij, God, komt! Hij herhaalt het tot het laatste moment.

Plaatje

Val Hem niet in de rede. Er komt vast nog wel een gelegenheid om de vragen te stellen die je zo graag wilt stellen, zoals: maar Hij kan toch niet op iedere plaats tegelijk zijn? Laat zijn woorden eerst goed tot je doordringen, zo dat je een levendig plaatje voor je krijgt. Laat je uitzicht vooral niet vervagen door jouw scepsis.

In wel zo’n beetje de eerste geschreven samenvatting van het christelijk geloof is het een van de twee of drie kernartikelen: jullie hebben je tot God bekeerd “om zijn Zoon te verwachten uit de hemel”.

Lichaam

Daar leven wij naar toe. Wij zijn niet op weg naar ons sterven en de hemel, maar naar die feestdag dat Hij komt, in vol ornaat, met heel zijn gevolg, een enorme optocht. Dat is ons punt aan de horizon. Nee, dichterbij: hier voor onze ogen.

Hij komt op de begraafplaats. Hij komt bij het graf van lijders als Job, die zuchtte: “Hij zal ten slotte hier op aarde ingrijpen… Ik zal in dit lichaam God aanschouwen… Ik zal hem met eigen ogen zien…”

Feestdag

Goed, als je dan je dood ziet naderen, je bent oud of ongeneeslijk ziek of je zit in de dodencel, dan kun je het erover hebben, wat je altijd als wist, dat zelfs de dood je niet van je Heer zal scheiden, en dat je bij Hem zult zijn en het goed zult hebben, in afwachting van de grote dag.

Maar in het gewone leven kijken we daar niet naar uit. Zelfs bij het graf van iemand van wie je hield, geeft de apostel, in diezelfde brief die we al eerder aanhaalden, als troost niet: hij of zij is nu in de hemel. Nee, hij zegt: als de Heer komt, gaan de graven gaan open, al die mensen staan op, en als we dan allemaal op weg gaan om Jezus te ontvangen en met Hem feest te vieren, dan gaan zij voorop!

De aarde trouw

De Geest en de bruid zeggen: ‘Kom!’ Laat wie luistert zeggen: ‘Kom!’ Doen wij dat? Houden wij dat scenario voor ogen en kijken wij daar met ons hart naar uit? Nou, we geloven het ergens wel, we zeggen het wel in ons gebed, maar we zien onderweg daar naartoe nog wel wat verkeersdrempels.

Kijk om je heen. Hij blijft de aarde trouw. Kijk voor je uit. Hier gaat het gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee