Vrouw in boardroom

Als het mij was overkomen was ik naar het damestoilet gerend om daar in huilen uit te barsten. Stel je voor: als kind wou je al tomeloos vooruit en hogerop. Op de basisschool was je de queen bee van de klas. Later was je al gauw bevriend met de columnistes van Opzij, zwoer met ze samen dat je de mannen van jetje zou geven en trouwde een echtgenoot van wie je wist dat hij achter je zou staan. Je organiseerde je een slag in de rondte om je huishouding te laten marcheren en regelde opvang voor je kinderen. Je deed het glazen plafond rinkelen, drong door tot de top en verzekerde je van een plaats in de boardroom.

Corporate Board Member RoundtableEn dan zeiden ze dat je, in plaats van een typisch vrouwelijke inbreng te leveren, te veel op de mannen daar was gaan lijken! Ze zeiden net niet met zoveel woorden dat je een bitch was, maar je begreep het heus wel. Opeens haatte je Margaret Thatcher, Neelie Kroes en al die anderen die jullie altijd bewonderd hadden; heimelijk natuurlijk, want je was altijd voor alles jezelf. Ook de klassieke roergangster Aletta Jacobs kon je niet meer bekoren. Wat had je in vredesnaam verkeerd gedaan?

Doodmoe

Nooit had je je zo alleen gevoeld. Met veel moeite op je plek gekomen tussen de mannen, werd je uitgekotst door je eigen sekse. Ze zeiden nog wel dat je geslaagd was, maar je doorzag opeens dat die gewone, dom glimlachende lieve gezichtjes gelukkiger waren dan jij, zonder dat ze er ooit iets voor hadden hoeven presteren. Als jij doodmoe naar huis ging, voelde je de hormonen glanzen van je collega’s die met zulke typetjes de avond zouden doorbrengen.

Idealen

Ik ben bang dat ik haar niet kan helpen. Ze is geslaagd in de idealen van het feminisme van gisteren, maar het feminisme van vandaag huldigt nieuwe idealen, al zijn die nog niet duidelijk. Peinzend kijk ik naar Fortune’s lijst van 50 machtigste zakenvrouwen ter wereld. Hoeveel vrouwelijkheid is hiervoor opgeofferd? Ik was eerst bang dat dit misschien een seksistische gedachte was, maar van het hedendaagse feminisme mag deze vraagstelling weer, heb ik de indruk.

Mietje

Er moet iets veranderen in de boardroom, dat is duidelijk. Maar wat voor mensen heb je daarvoor nodig? Vrouwen die vrouwelijk genoeg zijn om echte verandering binnen te brengen, maar ook voldoende hun mannetje staan om de cultuur om te turnen. Natuurlijk moeten ze ook weer niet zo’n vrouwelijke uitstraling hebben dat ze de mannen afleiden en hun temperatuur doen stijgen.

Misschien moeten er eerst mannen op de stoelen af stevenen die stevig genoeg in hun schoenen staan om de zittende boarders partij te bieden, kortom die zich geen mietje laten noemen, juist omdat ze daar vroeger veel mee gepest zijn, om de baan te effenen voor de Maries die op de gang staan te popelen.

Gerestaureerd

Wat moet er in de vacaturetekst komen te staan? Het lijkt me duidelijk dat die er niet aan ontkomt om zowel sommige huidige bestuursleden als sommige feministes voor het hoofd te stoten. “De ideale kandidaatvrouw boardroom (m/v) heeft een gemiddeld vrouwelijke uitstraling.”

Ik heb één troost voor de vrouw die juist weer, met gerestaureerde make-up, uit het damestoilet naar buiten komt. Ze zal het wel niet meer meemaken dat de klacht klinkt: ze zoeken toch altijd weer in het old girls’ network.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee