Religieus volgens de statistiek

“Papa, ik sta in de krant!”

“Wat dan? Laat ‘es zien!”

“Nou, er staat dat er vorig jaar vijf miljoen mensen in de Efteling zijn geweest, en daar was ik ook bij!”

Het CBS onderzoekt van alles en nog wat en zet de resultaten in cijfers en grafieken. Religie hoort daar ook bij. Je telt mee! Als religieus of als niet-religieus. Als je religieus bent, hoor je volgens dit onderzoek voor het eerst tot een minderheid in Nederland, zij het wel een héél grote.

Hokje

Religie! Dat is een gevoelig onderwerp. Niet voor iedereen, maar wel voor veel mensen. Er zijn er nogal wat die zich tot een bepaalde, algemeen bekende religie rekenen – christen, moslim, jood. Er zijn er die beslist niet in een hokje willen, maar die verontwaardigd zouden zijn als je ze niet-religieus zou noemen. En er zijn er die er juist prijs op stellen als niet-religieus te boek te staan. Zoals Maarten, je weet wel, die van dat blad met dat uitroepteken erachter, die vandaag jarig is: “Het zou erg zijn als er een hiernamaals was. Zul je zien dat Geer en Goor ook daar heel populair zijn.”

Stadion

En dan zijn er natuurlijk de theologen. Dit is hún terrein. Zo heb je Frank Bosman, die de vakaanduiding ‘cultuurtheoloog’ voert. Ik weet niet of hij voetbal ook religieus zou noemen, maar het zou wel in zijn benadering passen. Supporters zijn een soort gelovigen, hun gevoel gaat religieus diep, ze vormen met elkaar de kerk, die in het stadion z’n diensten houdt, hun clublied is hun psalm, ze vereren de ‘godenzonen’ en verketteren de tegenstander. In de Rooms-Katholieken kerk hebben ze ook religieuzen, maar dat is dan weer iets heel specifieks.

Theologen interpreteren de statistieken van het CBS en discussiëren er onderling over. Natuurlijk, een statistisch bureau dat religie bestudeert moet een soort definitie hanteren. Wanneer is iemand religieus? Is dat hetzelfde als ‘gelovig’? In een christelijke omgeving is dat wel zo, maar voor joden en moslims ligt dat anders. In hoeverre kun je godsdienstige mensen over één kam scheren? Dat ligt gevoelig.

Toegelaten

Ik ben vast ook meegerekend onder de religieuzen. Maar dat doet me niet zo veel. Voor mij telt niet de maatstaf van het CBS, maar van de kerkenraad. Die kan niet in mijn hart kijken – dat kan God alleen – maar hij komt wel dichtbij. Hij rekent mij mee. Hij heeft mijn geloofsbelijdenis gehoord en beoordeeld en mij toegelaten tot het Avondmaal van de Heer.

Ik hoor bij de kerk van Jezus Christus. Samen met heel veel anderen. En ik hecht aan hun oordeel. Niet dat dat het eindoordeel is – dat is alleen aan God – maar ik vind het wel belangrijk hoe zij vinden dat je christen kunt zijn, wat daarbij hoort.

Universiteit

Hoe belangrijk is statistiek voor de kerk? Niet zo belangrijk. De Bijbel heeft het er vooral over dat er steeds meer mensen bij komen. En dat er uiteindelijk ontelbaar veel zullen zijn. Tegelijkertijd kun je eruit opmaken dat er soms maar weinig trouwe gelovigen zijn.

Getallen spelen in de praktijk wel een rol. Bijvoorbeeld als twee of drie synodes moeten beslissen of er een gezamenlijke Theologische Universiteit moet komen.

Maar in de hemel is er een levensboek. Daarin staan niet alleen getallen, maar ook namen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee