Lokichoggio (2) – Kerkdienst

De zondagse kerkdienst op de campus is voor de westerse bezoeker – er komen er in de loop van de tijd heel wat langs – in de eerste plaats een happening van muziek en dans. Die komt rustig op gang. Voor de dienst is er altijd wel een meisje dat spontaan op de drum speelt of een zanger of zanggroepje. Drumbegeleiding valt soms halverwege in. Voor de ritmiek is het niet nodig, die heeft iedereen wel in z’n lijf.

De tweede zondag moet ik preken; voor de dienst ben ik dan bij de ‘kerkenraad’ in de ‘consistorie’. Het is een groep jongens van nog geen twintig, die precies weten wat ze moeten doen en dat kordaat uitvoeren. Er is een logboek waar mijn naam in komt en een gebedsboek waar ik ook een punt voor mag opgeven – ik noem de kerk in Nederland en algemeen in het westen, die haar eigen beproeving heeft. Een van de jongens leidt de dienst, een ander regelt de collectemanden, weer een ander zal mij tolken (de vaste tolk, Francis, tevens evangelist, is afwezig).

Voeten

Er wordt eindeloos gezongen, door een afwisseling van groepen, en het lijkt wel of ze nooit moe worden. De stemmen klinken altijd luid – de stemcultuur is niet primitiever dan bij ons, maar anders. Er is altijd beweging bij, meestal met handen (armen) en voeten. DP1050753e bewegingen zijn eenvoudig. De harmonieën ook. Het is intussen geen rommeltje. Iedereen kent de tekst en zang en beweging zijn goed gelijk. Zaterdagsmiddags is er geoefend. Het klinkt altijd spontaan en het straalt vooral een enorme vitaliteit uit. De laatste ronde, of strofe, wordt zachter gezongen. Elke emotie wordt zo geuit. Het klinkt uitgelaten, maar niet wild. De kerkgangers blijven rustig, afgezien van het rondlopen van de kinderen.

Er is een onderdeel van de dienst dat ‘worship’ heet en vooral een gebedskarakter heeft. Later is er een onderdeel lofprijzing. Overigens is er ook een ‘gewoon’ gebed, waarin een oudere broeder voorgaat. De zondagsschoolgroep komt van buiten, zingend en dansend, en houdt het heel lang vol.

Tussendoor zingt een groep studenten een lied uit een gezangboek. Het enige gezongen onderdeel in het Engels en qua stijl een vreemde eend in de bijt. Wel zegt de hele gemeente de geloofsbelijdenis op. Die heb ik helaas in het Engels onvoldoende paraat.

Onnavolgbaar

Westerlingen zijn vaak jaloers op deze enthousiaste Afrikaanse stijl. Daar kan ik goed inkomen. Ik ga ook spontaan een beetje meebewegen en zing soms makkelijk een bovenstem. Maar als westerse kerkgangers het dan proberen in te brengen in onze eigen diensten vind ik dat nooit overtuigend. Imiteren lukt niet en hoeft ook niet. Je kunt wel wat scheef lachen om onze stijfheid, maar daarom hoeft onze geloofsbeleving niet minder intens te zijn. Het zijn verschillende culturen. Ik ben hier te gast en geniet.

We zijn al minstens anderhalf uur bezig als de preek begint. Mijn tolk doet het levendig en dat stimuleert mijn voordracht vanzelf. Maar als ik zachter spreek gaat hij daarin mee. Terwijl hij bezig is kan ik mooi even vlug mijn volgende zin uit het hoofd leren.

Intensief

Ik mag vrij foto’s nemen en daar maak ik royaal gebruik van. Deze tweede zondag beweeg ik me al vrijer door de zaal, al word ik als preker geacht vooraan achter een tafel te zitten. Vorige week heb ik gemerkt hoe moeilijk het is om de beweging op de plaat te krijgen, dus daarvoor volgt nu een flinke tweede ronde. Daarnaast neem ik ook aan de dienst zelf deel. Met het preken erbij is het een intensief programma.

Na afloop spreek ik een Zweeds echtpaar. Hij is jaren MAF-piloot geweest en ze doen hier nu ontwikkelingswerk, vooral met een school. Zij vinden het jammer dat, hoewel de kerkgangers in de loop van de jaren heel wat meekrijgen, er geen geïnstitueerde kerk is met een eigen predikant en kerkenraad en dat er zodoende nooit avondmaal kan worden gevierd. Zij willen mij komende donderdag een rondleiding door hun werkterrein geven. Ik had niet durven hopen nog zoveel van de omgeving te zien.

Foto’s op Facebook (alleen voor accounthouders/’leden’) https://web.facebook.com/piet.houtman/media_set?set=a.1058766197500521.1073741831.100001014514451&type=3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee