Klimaatuitspraak

Hoera! Urgenda is blij. De rechter heeft een klimaatuitspraak gedaan en zij hebben gewonnen. Nu moet de regering aan de bak. Die kan wel in cassatie gaan, maar een deskundige gaf dat weinig kans.

Ze kunnen meteen beginnen! Iemand twitterde al ad rem een aantal dingen die ‘Mark’ meteen morgen kan doen. Zoals: de maximumsnelheid terugbrengen naar 100.

Om de aangegeven doelen te bereiken zal er, zacht gezegd, heel wat meer nodig zijn. Wat gaat dat allemaal kosten? En wie zal dat betalen? Het zal pijn doen. En dan nog, zijn de doelen wel haalbaar? Is het, reëel gezien, wel zinvol, als andere landen niet hun aandeel leveren?klimaatuitspraak

Bijdrage

Je hoort nogal eens de uitdrukking: het klimaat redden. Dat klinkt nogal parmantig. Ja, de dreiging is ernstig – alle hens aan dek! Iedereen kan een bijdrage leveren, ook privé. Het dringt hooguit maar mondjesmaat tot mensen door. Langzamerhand wel wat meer. Maar er zijn er genoeg die zich er gewoon voor afsluiten, vaak nog met argumenten ook. Mensen, overheden, grote bedrijven – de meesten zijn onwillig en iedereen is traag.

Het móét vanwege de mensenrechten. Maar ook dat klinkt nogal parmantig. Goed, je kunt je erop beroepen tegenover autoriteiten, in rechtszaken. Maar dan nog, wie kan die mensenrechten garanderen in een zaak als deze? Zelfs als de overheden alles zouden doen wat ze kunnen, en dan wereldwijd…

Ik moet de eerste politicus nog in de media langs zien komen die openlijk zegt: onze polsstok reikt niet zo ver. Eigenlijk zou ik dat wel graag willen horen. Want dat is de realiteit. Als we dat nu eens met z’n allen onder ogen zouden zien.

Comfortabel

Het lijkt me het meest waarschijnlijk dat we harde klappen krijgen. Dat de opwarming van het klimaat veel slachtoffers zal eisen – dat gebeurt trouwens al – en dat onze levensstandaard drastisch omlaag gaat. We gaan schuilen en vechten tegen de elementen.

Gelukkig wie z’n kop niet in het zand steekt en toch vandaag nog volop kan genieten van het hier en nu, het meest comfortabele leven van alle eeuwen en van over de hele wereld. Die moet wel heel veel vertrouwen in God hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee