Kinderen en geluk

“Kinderen krijgen maakt mensen minder gelukkig”. Mannen 7 jaar lang en vrouwen 15 jaar. Ze zeggen wel dat ze gelukkig zijn met hun kinderen, maar de werkelijkheid blijkt anders.

 Opmerkelijk nieuws? Of hadden we dat wel gedacht? Na de zoveelste gebroken nacht… En we stonden meer dan eens met spijt voor de etalage: jammer, dat kan er nu niet meer van af… We wisselden af en toe de kreet uit: Soms zou je ze achter het behang willen plakken. En we keken wel eens heimelijk opzij naar die ongetrouwde vriend, die zich toch maar van alles kan veroorloven, en die vriendin, die zoveel tijd voor zichzelf heeft en overal naar toe gaat…

 Eigenlijk wisten we het al wel toen we trouwden: we zouden ons niet altijd gelukkig voelen. “In goede en kwade dagen…” Kwade dagen, daar hadden we op dat moment voor onszelf niet zo’n duidelijke voorstelling van, maar we wisten wel dat die zouden komen. We wisten dat het huwelijk niet alleen geluk is, maar ook een investering.

 Zo is het ook als er kinderen komen. Dat is in de eerste plaats een investering in de toekomst. Op de lange termijn. We weten toch zelf ook nog wel hoeveel zorgen en spanningen onze ouders met ons hebben gehad, voordat ze het geluk beleefden dat we geloofsbelijdenis deden, trouwden en hun kleinkinderen schonken.

 Zegen

Geluk is veel meer dan geluksgevoel. Gevoel is vluchtig. Echt geluk is een geschenk. Een belofte van Hem die trouw is. Hij leert ons Hem te verwachten. Hij leert ons verder te kijken en een lange adem te hebben. Wat in de psychologie in de wereld ook al heet: ‘uitgestelde behoeftebevrediging’ – iets wat mensen in de moderne wereld van jongs af aan te weinig te ervaren krijgen.

 Christenen spreken van de ‘kinderzegen’. Dat begint in het paradijs: “…Vervul de aarde en onderwerp haar…” Nog steeds ervaren we niet dat de wereld aan ons onderworpen is, “…maar wij zien Jezus… met heerlijkheid en eer gekroond!” (Hebreeën 2).

 En dat loopt uit op een “schare die niemand tellen kan, staande voor de troon en voor het Lam”. Dat is nog eens een langetermijnvisie! Daar met elkaar naar onderweg te zijn, dat in je hart te hebben, en met je ouders en met je kinderen en kleinkinderen te kunnen delen, dat is echt geluk.

17-2-2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee