Koninkrijk? Bekering?

“Kom tot inkeer, want het koninkrijk van de hemel is nabij!” riep Johannes de Doper, en kort daarna ook Jezus.

“Wat is dat, het koninkrijk van God?” vroegen de theologen zich af.

De een zei: “Het koninkrijk van God is er al. Kijk eens wat een beschaving en een reflectie en een handvest voor de mensenrechten. Je hoeft alleen nog maar de goede keus te maken.”

De ander zei: “Het koninkrijk van God moet nog komen. Mensen, het is een ellende nu, maar heb hoop, er komt een betere wereld. En vooral: doe er wat aan!”

Weer een ander zei: “Het koninkrijk van God is nabij! Nog even, dan gaan we naar de hemel. En hier op aarde blijft de chaos achter. En dan gaan we allemaal naar het Midden-Oosten!”

Uitleg

Moet je zien hoe het koninkrijk al op aarde zichtbaar wordt! zeiden ze allemaal. In onze maatschappelijke organisaties, zei er een. In ons liefdadig sociaal werk, zei de volgende. In onze maatschappelijke actie, zei een derde. Weer een ander wees op “die enthousiaste gemeente in Afrika”.

En iedere theoloog schreef z’n eigen cursus om christenen uit te leggen wat volgens hem het koninkrijk van God betekende. Cursussen waren in.

Nog een keer zei Jezus: “De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij; kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws!”

Wedergeboren

“Ik geloof al”, zeiden veel mensen. “Ik ben al bekeerd. Ik ben een wedergeboren christen”. Dat laatste zeiden ze meestal in het Engels.

Anderen zeiden: “Dat kun je je niet zomaar toeëigenen. Je moet afwachten tot het je gegeven wordt. O, mocht het ons nog gebeuren!”

Jezus haalde diep adem en ging naar een andere plaats.

1-9-2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee