Een zonnige mening over secularisatie

Het is zomer. Het is vakantietijd. Het is mooi weer (nou ja, een deel van de tijd). Ik wil graag bijdragen aan uw opgewekte en zorgeloze gevoelens door een somber gekleurd begrip over te verven. Laten we ‘secularisatie’ bij de kladden grijpen.

Natuurlijk kun je het begrip secularisatie gebruiken om bepaalde feiten te beschrijven, een historische ontwikkeling. Of om statistische cijfers samen te vatten. Maar het is ook een donkere wolk, die voor je zonnige vakantiegevoel schuift. En voor je christelijke blijdschap en hoop.

‘Secularisatie’ zegt: we gaan achteruit. Vroeger was het… nou ja, misschien niet altijd beter, maar toch: christelijker. We gingen met z’n allen naar de kerk, als dorp of wijk. Zondags was het rustig. En de samenleving was doordrenkt van christelijke waarden.

Dat is nu allemaal anders geworden. En die neergang is ook niet te keren. Het wordt nooit meer zo als vroeger.

Glorietijd

Hoezo niet? Hoe weten we dat? Verplaats u nu eens in een christen uit de tijd van keizer Diocletianus. Ze werden vervolgd zo wreed als nooit tevoren. Konden zij vermoeden wat een christelijke tijd er zou aanbreken, nog maar korte tijd later, vanaf keizer Constantijn?

Of aan het eind van de Middeleeuwen. Een donkere tijd, nacht, voor hartelijke christenen. Hoe hadden zij zich de Reformatie kunnen voorstellen?

Of in de tijd van Groen van Prinsterer. De Franse revolutie heeft de grondslagen vernield – wat kan de rechtvaardige doen? Zag die voorman soms Kuyper aankomen, en de opbloei van het gereformeerde leven?

Maar er is nog iets anders. ‘Secularisatie’ zegt: onze glorietijd, als christenen, ligt achter ons. Maar dat is niet zo. Onze glorietijd ligt voor ons! In wat we veelal vaag, te vaag, als ‘de eeuwigheid’ aanduiden. In het koninkrijk van God. Dat wordt pas echt de christelijke tijd, zonder eind: Christus onbetwist koning, en al degenen die op Hem gehoopt hebben, met Hem!

 4-8-2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mushroom coffee